مواد شیمیایی چیست؟
مواد شیمیایی به موادی گفته می شود ک ترکیبات ثابتی دارند و خصوصیاتشان تغییری نمی کند. این مواد به صورت خام هستند و از آنها در صنایع مختلف به صورت پیش ماده استفاده می شود. به طور کلی اگر بخواهیم به ماهیت مواد نگاه کنیم به سختی ماده ای را می توان یافت که به طور قطع بتوان درصد خلوص آن را صد درصد اعلام کرد. با علم به وجود ناخالصی ها در مواد شیمیایی خالص شده هر چند به صورت بسیار بسیار ناچیز، ولی باز هم این ناخالصی در ماده شیمیایی وجود دارد. آن عاملی که سبب تمایز گرید های مواد شیمیایی می باشد در واقع وجود همین میزان ناخالصی ها می باشد.
هرچه میزان آلودگی های موجود در مواد افزایش یابد می تواند این ناخالصی ها بر روی برخی واکنش های شیمیایی تاثیر گذاشته و به عنوان رقیب وارد واکنش گردد و یا می تواند سرعت و یا جهت انجام واکنش را تحت تاثیر قرار دهد. از طرفی وجود ایزومر های ناجور و یا دگر شکل های همان ماده نیز می تواند نقش آلاینده را داشته باشد و میزان درصد خلوص ماده را کاهش دهد.
کاربرد انواع مواد شیمیایی
تمامی مواد شیمیایی به طوری در کل زندگی انسان نقش بسزایی ایفا می کند. کاربرد انواع مواد شیمیایی در صنعت به این صورت است:
*صنایع دارویی
*صنعت کاشی و سرامیک
*صنایع آبکاری و ریخته گری
*صنایع لاستیک، پلاستیک و پلمیر
*صنایع تولید لوازم بهداشتی و آرایشی
*صنعت تولید رنگ، رزین و پوشش های صنعتی
با توجه به مصارف ما از این مواد آن ها را به دو دسته کلی مواد آزمایشگاهی و مواد صنعتی به صورت کلی تقسیم بندی می کنند.
مواد شیمیایی صنعتی چیست؟
مواد شیمیایی صنعتی به مواد شیمیایی گفته می شود که به دلیل عدم اعمال فرایند های خالص سازی دارای درصد نا خالصی بیشتر و به طبع درصد خلوص پایین تری نسبت به مواد شیمیایی گرید آزمایشگاهی هستند و بیشتر مناسب مصارف صنعتی می باشند.
طبقه بندی مواد شیمیایی صنعتی بر اساس معیارهای زیر انجام می شود:
* میزان سمی بودن ماده
*اشتعال پذیری-قابلیت انفجار
*میزان خطرناک بودن برای محیط زیست
*واکنش پذیری شیمیایی برای محیط
*ایمنی کار با مواد شیمیایی
*امکان خروج گاز یا بخارات
*ماهیت خورندگی
*خواص فیزیکی و شیمیایی
مواد شیمیایی آزمایشگاهی چیست؟
در آزمایشگاه ها حساسیت در خلوص مواد بسیار بالا است و مواد باید کاملا خالص باشند. مقدار خلوص و ناخالصی آنها میتواند در انجام آزمایشات بسیار مهم و تاثیر گذار باشد.مواد شیمیایی آزمایشگاهی درصد خلوص بسیار بالایی دارند. به همین دلیل از قیمت نسبتا بالا تری در مقابل مواد صنعتی دارند ودر برخی موارد شیمیایی برای استفاده در آزمایش ها و فر آیندهای تحقیقاتی مختلف استفاده می شود. از مواد شیمیایی آزمایشگاهی در علوم ژنتیک، انگل شناسی و … استفاده های زیادی می شود.
تفاوت مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی:
*به طور کلی مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی دارای فرمولاسیون یکسانی می باشند و نکته اصلی تفاوت مواد شیمیایی آزمایشگاهی و صنعتی درصد مواد موجود در این ترکیبات می باشد.
*مواد شیمیایی آزمایشگاهی دارای ناخالصی کمتری نسب به مواد شیمیایی صنعتی هستند.
*قیمت مواد شیمیایی آزمایشگاهی بیشتر از مواد شیمیایی صنعتی میباشد (به دلیل خلوص بیشتر).
*در مواد آزمایشگاهی خلوص دارای اهمیت بیشتری است تا در استفاده های صنعتی.
*مواد شیمیایی آزمایشگاهی تنوع بسیار بالاتری نسبت به مواد شیمیایی صنعتی دارد.